tisdag 8 december 2009

Vitaminspäckad vintersallad med parmalindat kycklingbröst



Ett vanligt enkelt kycklingbröst blir en fantastisk kreation om den bara får en liten jacka av parmaskinka. Piffar upp en vardagsmiddag men funkar även som festlig bjudrätt. Salladen är en riktig hälsobomb! Här finns bla lök, äpple och granatäpple som alla innehåller mängder av c-vitamin samt en massa antioxidanter. I äpplen är det särskilt skalet som är vitaminrikt så ta inte bort det! Granatäpple ska tydligen även förebygga bla prostatacancer. Bortsett från salladens hälsofrämjande egenskaper är den även fantastiskt frisk och god!

Salladen, 4 pers

2 syrliga äpplen i skivor
1 liter mâchesallad
en halv finstrimlad fänkål
1 granatäpple
ca 100 gr get- eller fårost, smulad
en näve hackade valnötter
3-4 msk olivolja
salt
ev. ett par msk hallonvinäger
en halv pressad citron

Blanda allt i en skål och häll över olja, citron och ev vinäger. Citronen ger syra så vinägern kan man hoppa över. Man kan givetvis hoppa över citronen och ta bara vinäger, men citronen ger ännu lite extra c-vitamin, vilket inte skadar! Osten piffar upp salladen och gör den lite mer matig.

Kycklingen

4 kycklingfiléer
3-4 skivor parmaskinka per filé
peppar
rosmarin

Häll lite olja i en ugnsform och strö rosmarin i oljan. Linda in kycklingen i parmaskinkan och lägg den i formen. Peppra. Ställ in i ugnen, ca 175 grder, i ca 30 min. Skär ett snitt i den största filéen för att kolla om den är klar. Ös gärna lite av oljan över filéerna efter halva tiden. Var försiktig med att salta kycklingen då skinkan är väldigt salt.

Man kan givetvis servera den här rätten med ugnsbakad potatis eller ris, men så här är den väldigt lätt vilket kanske inte är så dumt nu i väntan på julen så vi lämnar lite plats åt det som komma skall...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...