onsdag 30 juni 2010

Jättekladdiga chokladmuffins med björnbär och hallon



Jag vill poängtera att samtliga recept i den här bloggen ska tas med en nypa salt. Doserna som anges är inte skrivna i sten, faktum är att mina egna kreationer sällan görs efter de mängder som jag anger i recepten. De är snarare ett vagt minne om hur jag gjorde när jag bakade/lagade. Tycker man mycket om citron kan man mycket väl pressa i två citroner istället för en. Gillar man inte vitlök tar man bort den ingrediensen. Tycker man att det låter för stampigt med rågmjöl i muffinsen tar man bara vanligt vetemjöl. Så enkelt är det. Det är därför som jag tycker det är så roligt att laga mat. Det är en konst, ett skapande. Maten som lagas speglar skaparens personlighet. Jag kan inte tänka mig något tråkigare än att följa ett recept efter punkt och pricka. Att däremot ta tre-fyra recept, plocka ut det bästa ur vart och ett, och sen i slutändan göra något helt annat, det är det som är roligt!

Här kommer ett exempel på hur bakning kan gå till i mitt kök.

Till ca 6-8 megamuffins:

Lite mer än 100 gram smör, för ska man göra chokladmuffins så ska de banne mig inte vara magra.

Mindre än 2 dl socker, för alltför söta muffins får mig att må illa, så kanske 1 max 1,5 dl.

2 ägg.

150 gr choklad tycker jag är lite lite (av samma anledning som för smöret ovan) så ta minst 200 gr. I alla fina recept står att man ska ta choklad av braaaaaaaaaaaaaaaa kvalitet, med miiiiiiiiiiiiiiinst 70 % kakaohalt. I ärlighetens namn tycker jag inte man känner nån skillnad på muffins som är bakade på choklad med 50 % kakaohalt och såna där 70 %-ig choklad har använts. Den 70 %-iga chokladen sparar jag hellre och äter som den är.

2 burkar naturell yogurt, och ta nu för sjutton inte mager yogurt, för vill du ha magra muffins så är det här fel recept!

Mer än 5 dl mjöl, för smeten ska bli tjock och kladdig, inte lösflytande. Muffinsen ska inte bli sådär mjukt puff-fluffiga, det här är muffins för konnässörer, och de ska vara stampiga och tunga.

1/2 dl kakao är på tok för lite, är det chokladmuffins så ska de väl smaka choklad. Ta dubbelt upp.

2 tsk bakpulver.

2 tsk vaniljsocker tycker jag är för lite, så ta lite mer, ska det vara vanilj i så ska det väl kännas!

Hallon och björnbär efter smak.

Vispa ägg+socker. Rör ner yogurt, smält smör och smält choklad. Rör i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Klicka ut i stora muffinsformar. Tryck ner hallon och björnbär.

Grädda i ca 175 grader tills de är gräddade på utsidan men lösa i mitten. Det tar ca 20-30 minuter. Håll koll så att de inte gräddas för mycket, de ska nästan vara rinniga i mitten. Känn med sticka.

tisdag 29 juni 2010

Bloggtävling: Laxbullar i tomatsås



Det första folk tänker på utomlands när man nämner ordet köttbullar är Ikea. Inget konstigt med det, det är ju Ikea som står för en stor del av marknadsföringen av det som Sverige symboliserar. Fast knastrande sega broskbullar är det sista jag tänker på när jag tänker på köttbullar. De flesta av oss svenskar tänker väl snarare på mormors, farmors eller mammas goda köttbullar, barndom, trygghet och potatis och hemkokt lingonsylt. Det gör iallafall jag! Men trots att jag ägnar så pass mycket tid i köket har jag aldrig lyckats göra sådana köttbullar som smakar barndom. För jag petar alltid ner rosmarin och basilika, peperoncino, pinjenötter och en massa andra saker i smeten. Köttbullarna blir goda, men de smakar sannerligen inte barndomsminnen. Därför försöker jag inte längre göra svenska köttbullar. Jag satsar istället på fusionvarianten. I det här receptet har jag bytt ut köttfärsen mot lax. Sen blandade jag ner vitlök, citron och peperoncino. Det gav den där sydeuropéiska touchen.

Det här receptet är mitt bidrag till la Festa del Cavolo En bloggtävling där man ska välja ut ett recept ur receptboken Il libro del cavolo och göra om det efter egen smak, tycke och fantasi. Resultatet blev en harmonisk blandning av nord och syd.

Här är receptet:

400 gr färsk lax
1 ägg
en handfull smulor av dagsgammalt bröd (gärna mörkt)
ca 1/5 dl ströbröd
ca 1/5 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
en knippa dill
en knippa gräslök
paprikapulver
peperoncino eller cayennepeppar efter smak
salt, peppar
rivet skal av en citron

Lägg brödsmulorna och ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt mjölken sugas upp, brödet ska inte vara rinnande, utan fast och kletigt. Mal laxen i en mixer. Lägg i övriga ingredienser och blanda tills smeten är jämn. Rulla bullar. Gör sedan tomatsåsen.

2 burkar tomater (gärna körsbärstomater av märket Cirio, de bildar en härligt krämig sås)
1-2 vitlöksklyftor
2 fiskbuljongtärningar
en skvätt olivolja

Lägg alla ingredienser i en traktörpanna och låt såsen koka upp. Mosa tomaterna om de är hela. Lägg sedan i laxbullarna och låt koka i ca 20 min med lock.

tisdag 15 juni 2010

Mörk chokladfondant med blåbär och vit choklad



I begynnelsen skapade Gud himmel och jord, sjöar och hav. Han skapade sol och regn, hagel och snö. Han skapade djur och människor. Människorna delade han in i olika grupper, såsom män, kvinnor och barn. Han gjorde så att barnen var helt beroende av de vuxna, och han gav de vuxna förmågan att anpassa sig och förtränga sina egna behov, till förmån för barnens. Gott så. Sen skapade han skolor så att barnen skulle lära sig att bli vuxna, och fritidsaktiviteter så att de skulle få en kulturell bildning och ha lite roligt på vägen. Han skapade således teaterföreställningar, dansuppvisningar, tennisturneringar, simtävlingar, ridskolor, hockeyklubbar, friidrottsföreningar och andra trevliga sällskap. Han gav föräldrarna de värdefulla egenskaperna entusiasm och uppmuntran och gjorde så att de följde med barnen på alla aktiviteter, skjutsade och hämtade, hejade på samt såg till att utrusting och lämpliga kläder alltid var hela och rena. När veckans sju dagar var fulla insåg Gud att han måste skapa en åttonde dag, om föräldrarna också skulle få lite tid till att vara vuxna och få koppla av. Men om han skapade en åttonde dag skulle hela planeringen falla, det skulle inte längre få plats 52 veckor och 365 dagar på ett jordsnurr, och hela upplägget han så noga tänkt ut skulle spricka. Han grubblade länge på hur han skulle kunna kompensera föräldrarna för allt deras slit och all deras uppoffring, så att de skulle kunna ladda batterierna och orka fortsätta ta hand om sina små telningar. Han kom då på att om man förenar kakao med blåbär så får man en himmelsk skapelse som både ger energi och en känsla av lycka. När han hade kommit på detta insåg han också att även barnen skulle komma att sukta efter denna energi och lyckokänsla. Då skapade han begreppet "läggdags" och så gjorde han så att alla barn vid en viss tidpunkt måste gå till sängs, och därmed kunde alla föräldrar sitta uppe i den sena timmen och äta denna himmelska skapelse och ladda sina batterier och bara vara vuxna.

Till en vuxenkaka behövs följande:

250 gr mörk choklad
250 gr smör
3 ägg
2 dl socker
0,75 dl vetemjöl
2 dl blåbär
100 gr vit choklad

Smält den mörka chokladen och smöret i en kastrull på svag värme. Vispa äggen och sockret poröst. Sikta ner mjölet och rör i choklad- och smörkrämen. Täck en form (24 cm) med smörpapper och häll ut smeten i formen. Strö över blåbären och den hackade vita chokladen. Grädda i 175 gr i ca 35-40 min (men håll koll så att kakan inte gräddas för hårt, den ska vara kladdig i mitten).


torsdag 3 juni 2010

2 x vallmomuffins


Zucchinimuffins med vallmo och parmesan


Citronmuffins med vallmo

Muffinsen har arbetat upp sin status i människors medvetande och numera är det väl knappast någon som tänker på smaklösa torra små svampiga kakor när man pratar om muffins. De flesta får något syndigt drömskt i blicken när dessa bakverk kommer på tal och själv byter jag gärna ut lunchen mot en MegaMuffin!

Söta bärmuffins eller med choklad, nötter, vanilj mm i all ära, men även matmuffinsen förtjänar sin plats på bruncher, luncher eller middagsbjudningar. Varför inte byta ut de små kuvertbröden mot små zucchinimuffins (här har jag gjort stora, men det går ju finfint att använda små formar)?

Zucchinimuffins med vallmo och parmesan

3 dl vetemjöl
1 dl grovt mjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 ägg
1/2 dl raps- eller olivolja
2 dl yogurt
ca 1 dl riven parmesanost
ca 7 cm riven (eller finhackad) zucchina
ca 1/2 dl vallmofrön

Blanda mjölsorter, havregryn och bakpulver i en skål. Vispa äggen i en annan skål och rör sedan ner olja, yogurt, zucchina, parmesan och vallmofrön. Rör sedan ner mjölblandningen i äggen. Skeda upp smeten i smorda muffinsformar. Grädda i 175-200 grader i ca 20 min.

Citronmuffins med vallmo

2 ägg
1 dl socker
75 gr smält smör
2 dl yogurt
rivet skal av 1 citron
saften av 1 citron
(hackade kanderade citronskal)
3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grovt mjöl)
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
ca 1/2 dl vallmofrön

Vispa ägg och socker. Blanda i smöret, yogurten, citronskal+saft. Blanda mjöl, havregryn, vallmofrön och bakpulver i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Skeda upp i smorda muffinsformar. Grädda i 175-200 grader i ca 20 min.

PS. Ät inte för många vallmomuffins. Vallmofrön innehåller opiater som ger en viss stimulans och hämmar aktiviteten i centrala nervsystemet. Kan vara bra att veta ;)

Italiens nationaldag

Den 2 juni 1946 hade man folkomröstning i Italien. Italienarna röstade om vilket statsskick landet skulle ha, om man skulle ha fortsatt monarki eller införa rebublik. Republikanerna vann och kungahuset avsattes och kungafamiljen landsförvisades.

För att fira Italiens nationaldag åt vi igår den traditionella italienska nationalrätten potatissallad och gravad lax med dillpesto. Rädisor och dill är flitigt odlade i italienska grönsaksland och gravade laxar simmar förnöjsamt omkring i Medelhavets salta vatten. Har man tur kan man få tag i en som har en burk gravlaxsås hängande från stjärtfenan. Då är det bara att skiva upp och servera direkt.



Somrig potatissallad

färskpotatis
rädisor
sockerärter
purjolök
kapris
citronsaft
dillpesto
peppar

Dillpesto

1 knippa dill
ca 100 gr pinjenötter
ca 1 dl riven parmesanost
1/2 pressad citron
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl olivolja

Proceduren är densamma som för traditionell pesto med basilika. Man mixar alla ingredienser och häller sist på oljan tills man får rätt konsistens. Serveras förslagsvis till fiskrätter, potatissallader, men även till kött.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...