onsdag 28 september 2011

Vitlökspuré

# Stoppa en sockerbit i munnen när du hackar lök så sliper du rinnande ögon.
# För att ta bort fläckar i böcker kan du ta en färsk långfranska och göra en boll av inkråmet som du suddar bort fläckarna med.
# Har du feber? Dränk in en handduk med vinäger och badda pannan med så går febern ner.
# Förebygg baksmälla genom att blanda olivolja med citronsaft och drick.
# För att bli av med baksmälla ska du tugga ginsengrot.
# För att undvika baksmälla, låt bli att dricka sprit.

Ett annat husmorstips har jag lånat från Lotta Lundgrens ypperliga bok Om jag var din hemmafru som nog kan ses som vår tids Kajsa Vargs kokbok och som säkerligen kommer att utgöra en milstolpe och måttstock i svensk kokbokshistoria. Jag betvivlar att det i framtiden går att skriva en kokbok som uppnår samma kvalitet som Lottas bok.

Tipset är att istället för att hacka eller pressa vitlök varje gång du vill använda det i maten så gör du en sats vitlökspuré, häller upp på burk och förvarar i kylen. Du tar en till två teskedar och klickar i maten så slipper du joxet med att skala och hacka och lukta illa om fingrarna.

Till en burk tar du 5 hela vitlökar, tar loss klyftorna och sprider ut dem på en långpanna. Rosta i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Låt svalna. Skala klyftorna och mixa dem tillsammans med 1 deciliter olivolja och en nypa salt tills du får en slät puré. Häll upp på burk och förvara i kylen. Håller i flera veckor.

lördag 24 september 2011

Minimuffins med vit choklad och hallon

På mitt jobb har vi en oskriven regel att man tar med sig fikabröd när man har varit på semester. Det är givetvis inte alla som följer denna regel, alla mumsar dock glatt när det bjuds. Jag tycker det är en trevlig regel för att bjuda på fika är så mycket mer än att bjuda på fika. Det handlar inte bara om att lyfta upp dagen för sina kolleger och föra in lite njutning i de grå korridorerna. När jag tänker efter så är detta det minsta det handlar om. Istället handlar det om att öppna dörren aningens till sina privata rum, visa att man bryr sig om varandra, och att man inte bara är den där lilla gubben/gumman som sitter och knappar på sin dator, utan att man är en levande människa full av känslor, passion, omtanke. För så är vi ju alla. Det syns bara så dåligt där vi gömmer oss bakom våra skärmar och pappershögar.

Testa själva. Ta med en korg med muffins till jobbet och ni ska se hur folk plötsligt börjar prata med varandra, skratta och skämta. Det är en härlig syn att se en grå liten gubbe som vanligtvis bara pratar om paragrafer, förordningar, deadlines och direktiv, och som plötsligt får muffinssmulor i mungipan, ler och säger att han älskar choklad. Man ser liksom plötsligt människorna man har omkring sig.

Till två plåtar minimuffins (24 st):
100 g vit choklad
100 g smält smör
1,5 dl mjölk
1 liten burk yogurt
4 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Frysta hallon

Smält smöret och blanda med mjölken och yogurten. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Hacka chokladen och blanda i de torra ingredienserna.
Rör i smörblandningen och till sist äggen ett i taget. Klicka upp i muffinsformar och tryck ner ett fruset hallon i varje muffin. Grädda i 150 grader i ca 15-20 minuter.

Jag vill ha mina muffins kladdiga i mitten så jag tar ut dem när man tänker "nej, de är nog fortfarande lite för kaddiga", för sen stelnar de ytterligare när de svalnar. Men vill man ha mer genomgräddade muffins så låter man dem stå inne lite längre.

söndag 18 september 2011

Mandelglass med rostade mandlar och muscovadosocker

Mandelmjölk är vanligtvis ingenting som brukar finnas vare sig i svenska skafferier eller matvaruaffärer. Har man lyckan att få åka till Italien under hösten kan man med fördel gå in i vilken livsmedelsaffär som helst och köpa sig en förpackning latte di mandorla och packa ner i resväskan. Planerar du att använda mjölken till att göra denna mandelglass är mitt råd att köpa två förpackningar, för smakar du på mjölken kommer du vilja dricka upp den som den är varpå inget blir kvar till glassen. Problemet vid flygresor numera är bara det att all vätska måste ner i resväskan. Mandelmjölken måste således samsas om de ynka väskkilona tillsammans med vinflaskor, parfymer, likörer, marmelader, konserver och annat härligt flytande man samlar på sig under en semesterresa. Nåväl. Har du inte lyckan att få åka till Italien och inte heller kan få tag på mandelmjölk på annat sätt kan du göra den själv. Recept finns på internet, det är inte alls svårt men kräver lite planering och pyssel. Orkar du inte detta kan du helt sonika utesluta mandelmjölken i glassreceptet och ta vanlig mjölk istället. Glassen kommer då inte att få den där intensiva mandelsmaken, men blir god ändå, tack vare de rostade mandlarna och muscovadosockret som ger glassen en mild mandelsmak med lite bränd, nötig underton. Du kan eventuellt tillsätta några droppar mandelessens för att förstärka mandelsmaken.

5 äggulor
50 g muscovadosocker (ljust), om mandelmjölken är sötad, annars ca 80 g
2,5 dl mandelmjölk
2,5 dl grädde
0,5 dl hela mandlar, att rostas


Börja med att lägga de hela mandlarna i en stekpanna. Rosta mandlarna lätt. Grovhacka dem i en mixer. Spara till senare.

Vispa äggulor och socker luftigt. Värm i en rostfri kastrull till fingervarmt. Häll i (mandel)mjölken och grädden i kastrullen och vispa hela tiden på svag värme tills krämen börjar sjuda. Den får absolut inte koka, då riskerar äggen att koagulera och det blilr äggröra av alltihop. Vispa och sjud tills krämen börjar tjockna. Låt svalna. Ställ in i kylen några timmar så att krämen får sätta sig och tjockna ytterligare. Häll i glassmaskin. När glassen börjar stelna häller du upp den i en förkyld bytta och blandar ner den hackade rostade mandeln. Frys in.

onsdag 7 september 2011

Grillad fisk med tändsticksgrönsaker

Igår kväll fick vi en väldigt speciell utsikt från hotellets terrass där vi satt och åt middag. Helt plötsligt såg vi ett ljussken från toppen av den kulliga ön och så började det ryka häftigt. Röken blev kraftigare och kraftigare och så småningom började flammorna att resa sig över bergskanten. Det var ett otroligt scenario, läskigt, sorgligt och spännande på samma gång. Lipari ligger bara ca en kilometer ifrån oss, bara ett smalt sund skiljer öarna åt så vi såg allt från första parkett. Det var becksvart ute så släckningsarbetet kan inte ha varit lätt i den oländiga terrängen. Fortfarande imorse steg röken och ett flygplan flög fram och tillbaka i ett par timmar mellan havet, där det fyllde tanken med havsvatten, och toppen av berget, där det släppte ut vattnet över röken.

Lite olustigt känns det att vi just igår beställde in en fiskfilé som var toppad med tunt strimlade grönsaker vilka på menyn kallades verdure a fiammifero, tändsticksgrönsaker, tack vare formen de var skurna i.

Om ni vågar trotsa ironin i detta kan jag varmt rekommendera denna enkla rätt. Ta en fiskfilé vilken som helst, skär morötter, lök, zucchina, kål eller vilka grönsaker som helst i tunna tändsticksformade strimlor och lägg ovanpå fisken. Salta och ringla över lite olja och ställ in i ugnen. Servera med kokt eller ugnsrostad potatis och pressa gärna över lite citron vid servering.

söndag 4 september 2011

Såsiga hälsningar från ett såsfritt Italien

Igår satt vi på hotellets poolcafé och valde bland rätterna. Det slog mig att när jag stitter på restauranger hemma i Bryssel eller Stockholm finns det oftast endast ett fåtal rätter som jag kan tänka mig att beställa rakt av. Några få andra blir ätbara om jag får ta bort eller lägga till ett par ingredienser. Speciellt såser, dressingar, krämer och röror anses generellt förhöja smakupplevelsen. För mig är det precis tvärtom. Varför dölja en råvaras genuina smak med en sås som smakar något helt annat? Varför kan inte en insalata caprese få vara just bara det den är, skivad tomat och mozzarella med lite olivolja ringlad över? Varför ska man anstränga sig så till den milda grad och hotta upp sin caprese med balsamicodressing, basilikakräm, olivröra och annat innovativt tjafs som inte hör hemma där?

Det slog mig alltså att när jag är i Italien, eller i Syditalien kanske jag ska precisera, så skulle jag kunna beställa in alla rätter på menyn utan att byta ut en endaste ingrediens. Jag gillar allt! Här bjuds inga chiliglaserade solmogna grönsaker med getostkräm, för alla som beställer grillade grönsaker vill ha just - grillade grönsaker. Chilin tar vi gärna på pastan, och solmogna grönsaker? Behöver inte alla grönsaker sol for att mogna? Getost till grönsaker, vem har kommit på något så dumt? Olivoljan framhäver bäst grönsakernas naturliga smak. Getosten tar vi däremot gärna till ostbrickan efter varmrätten.

Så här resonerar faktiskt de flesta italienare. Kalla det bakåtsträvande, men jag beundrar -och avundas- deras inställning att varför ändra på ett kulinariskt koncept som har dugit i årtusenden? Jag skulle också vilja tillhöra en så stark matkultur. Så stark att den har kraften att hålla samman en nation som i övrigt håller på att rasa samman. Italien är så korrupt och ruttet att vilket annat land som helst i världen skulle ha fallit ihop för länge sen. Men italienarna står ännu stolta upp. De har sin identitet och sin kultur som håller dem vid liv. De hatar sina politiker och röstar inte på det parti som har de bästa idéerna, utan på det som har de minst dåliga. De suckar och säger att det är ingen idé att bli upprörd, det är som det är ändå. Foräldrar uppmanar sina barn att flytta utomlands. Under de senaste årtiondena har begreppet fuga dei cervelli, flykten av hjärnor, uppstått. Detta debatteras i media som ett allvarligt samhällsproblem. De unga välutbildade flyr landet för att aldrig komma åter och kvar blir bara de outbildade som inte har något alternativ. Vad får det för konsekvenser om 20 år, när det är dags för nästa generation att ta över?

Jag skulle vilja drista mig till att påstå att den främsta sammanhållande faktorn, den som gör att Italien står där det står, millennium efter millennium, trots korrupt samhällssystem, övermäktiga maffiaorganisationer och en allmän uppfattning om att det är bäst att tänka främst på sig själv eftersom ingen annan kommer att göra det, är den konventionella synen på mat. För i ett samhälle där man inte kan lita på någon, där en maktfullkomlig galning kan sitta vid makten år efter år för att det inte finns något vettigt alternativ och där den enda som kan bistå dig när du behöver hjälp är din egen familj, där behövs ett sammanhållande kitt som står emot alla nya strömningar och moderna flugor. Traditioner och konventioner blir livsnödvändiga eftersom allt annat kan ryckas ifrån dig från en dag till en annan.

Därför finns vissa regler för vad man får och inte får i matväg i Italien. Ingen ifrågasätter dessa regler och ingen känner något behov av att ändra på dem. För när man inte kan påverka vad som sker runt omkring en, då får man iallfall försöka rädda det som räddas kan.

Nu ska jag fortsätta såsa vid poolkanten och nåde den som försöker hälla balsamicodressing på min mozzarella!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...