fredag 21 maj 2010

Pesto med kräftstjärtar och citronEn pesto är en pesto är en pesto.... Eller? Trots att jag inte gillar halvfabrikat så kan jag inte förneka att pestoburkarna som man kan köpa i snabbköpet inte är så dumma alls. Faktiskt. Fast läser man på innehållsförteckningen ser man att dessa burkar innehåller både potatisflingor, caschewnötter, solrosolja och diverse aromämnen. Kan inte bli mer fel! En riktig pesto ska innehålla 5 ingredienser:

basilika
parmesan och/eller pecorinoost
olivolja
pinjenötter
vitlök

Man kan inte byta ut parmesanen/pecorinon mot färdigriven ost i påse.
Man kan inte byta ut olivoljan mot solrosolja, rapsolja el dyl.
Man kan inte byta ut pinjenötterna mot caschewnötter.
Vitlöken kan man utesluta (om absolut nödvändigt), men personligen tycker jag att pesto utan vitlök är som kärlek utan kyssar ;)

Ja, och basilikan... vill man ta bort den, då ska man nog fundera på att laga en helt annan rätt...

Då ställer sig den kvicktänkte frågan: Men receptet i detta inlägg innehåller ju 7 ingredienser!? Korrekt. Men ovanstående 5 ingår samtliga. Övriga två har jag lagt till för att sätta en personlig prägel på rätten och för att motbevisa att en pesto är en pesto är en pesto... ;)

Här kommer alltså mitt recept med kräftstjärtar och citron. Testa gärna med dina favoritsmaksättningar, tex tärningar av färsk lax, peperoncino, krabbkött, apelsinskal, några kvistar rosmarin och mynta. Eller gör som genovesarna och blanda i tärningar av kokt potatis, kokta haricots verts eller musslor!

Till ca 6 portioner:

2 krukor basilika
en näve pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
ca 100 gr riven parmesan eller pecorino eller blandat
ca 1 dl olivolja
(ev salt)

1 citron
1-2 burkar kräftstjärtar

Lägg alla ingredienser till peston i matberedaren utom oljan och mixa tills allt blandats. Tillsätt oljan, lite i taget men kör inte för länge så att purén blir för fin. Smaka av och salta eventuellt (osten är salt så oftast behövs inget extra salt).

Skala citronen med potatisskalaren och skär sedan skalet i tunna strimlor.

Koka pastan och blanda den med peston. Blanda i kräftstjärtarna och citronskalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...