tisdag 19 oktober 2010

Cours de patîsserie 2

Här är resultatet efter lektion 2:


Tarte tatin med päron och fikon

Som om så många andra produkter och rätter sägs det att tarte tatin föddes som ett misstag. De två systrarna Tatin i Sologne i Frankrike skulle i slutet av 1800-talet baka en äppelpaj men hade så bråttom att de glömde att lägga pajdegen i botten innan de la i äpplena. De hade inte tid att ta ur äpplena så de la pajdegen över som ett lock. Efter gräddningen vände de pajen upp och ner så att pajskalet kom underst i hopp om att ingen skulle märka skillnaden. Huruvida de upptäcktes med sitt fusk eller inte förtäljer inte sägnen men oavsett vilket lär de vid det här laget vara förlåtna med tanke på den succé pajen gjorde och fortsätter att göra ännu i våra dagar.

Klassisk tarte tatin görs med äpplen och det är nog den versionen som jag tycker är godast. Med lite kanel och kanske kanske en skvätt rom eller calvados. Men eftersom vi gjorde en äppelkaka första lektionen valde vi annan frukt denna gång. Någon valde ananas, någon mango, aprikoser, fikon, päron. Själv ville jag testa hur kombinationen päron och fikon blev. Jag strödde även över lite pecannötter och en skvätt portvin. Det blev väldigt gott. Kakan ska dock ätas samma dag som den tillagats för karamellen rinner snabbt ner på mördegen och blöter upp den. Godast är tarten ljummen med en klick vaniljglass.

Till mördegen:
200 g mjöl
100 g kallt smör
en nypa salt
några tsk kallt vatten

Nyp snabbt ihop mjöl, smör och salt med fingertopparna i en bunke, eller blanda ihop degen i en köksmaskin. När det blidats en grynig massa tillsätter du vattnet, en tesked i taget, och knådar snabbt ihop till en jämn deg. Linda in degen i plastfilm och ställ in i kylen i ca 30 min.

Till fyllningen:

4-5 fasta syrliga äpplen
ca 100 g farinsocker
1-2 tsk kanel
ev 4-5 msk rom, calvados eller annan sprit

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i fyra klyftor. Strö ut farinsockret på botten av en pajform och pudra över kanelen. Lägg därefter äppelklyftorna ovanpå med "ryggen" nedåt. Fyll alla tomrum med äppelbitar, det ska inte vara några mellanrum. Skeda över spriten.

Kavla ut pajdegen till en rund platta som är någon centimeter större än pajformen. Rulla upp plattan på kaveln och lägg den över äpplena. Tryck ner kanterna på insidan av formen. Det gör inget om det blir bulligt och ojämnt.

Nagga pajskalet med en gaffel.

Ställ in i ugnen, 180 grader, i ca 30 min eller tills degen är gyllenbrun och sockret bubblar upp i kanterna.

Ta ut kakan och låt den svalna i ca 30 min. Lägg en tallrik över pajformen och vänd den snabbt. Lyft försiktigt bort formen.

Servera kakan ljummen med lite vaniljglass eller vispgrädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...