Mazariner är nog den godaste kakan jag vet. Torr, fast och tung. Ska man köpa mazariner här i Bryssel får man åka till Ikea, men Delicatomazariner ger jag inte så mycket för. Dessutom är hembakade iallafall alltid godast. Det är inte så svårt som det kan verka, faktiskt inte svårare än att göra en smulpaj.
ca 20 mazariner
Mördeg:
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
1 ägg
250 g smör
Fyllning:
200 g grovhackad mandel + 125 g mandelmjöl/finmald mandel
(eller totalt 325 g finmald mandel)
100 g smör
4 ägg
1,5 dl socker
rivet skal + saften av 1 lime
Glasyr:
ca 2 dl florsocker
rivet skal av 1 lime
saften av 0,5-1 lime
Kör alla ingredienser till mördegen i en food processor och ställ degen kallt i ca 30 min.
Hacka mandeln och blanda alla ingredienser till fyllningen. Jag gillar när mandeln inte är för finmald, men vill du ha en slätare fyllning mal du all mandel fint.
Tryck ut mördegen i aluminiumformar och klicka i fyllningen. Formarna behöver inte smörjas.
Grädda i 175-180 grader i ca 20-30 min.
Låt kakorna svalna och tryck försiktigt ut dem ur formarna.
Rör ihop glasyren och pensla den på kakorna.
Ljuset på bilden gör att den ljusgröna färgen på glasyren inte syns men det rivna limeskalet ger mazarinerna en vacker skir grön färg. Vill du ha dem ännu grönare kan du tillsätta 1-2 droppar grön karamellfärg.
Limemazariner låter ju himla gott :-)
SvaraRaderaJag blir så full i skratt; har du någonsin följt ett recept till punkt och pricka? Jag har nog heller inte det. Det är det som kallas utveckling. Mazariner vet man ju hur de smakar, men limemazariner.......Spännande. Kram mamma
SvaraRaderaIdag gjorde jag med citron och hallon, en annan gång apelsin. Du ska få smaka nångång, de är ljuvliga! Fabio äter dem till frukost :)
SvaraRadera