måndag 10 maj 2010

Kärlekspaj



Kärlek kan man visa på många sätt. Det finns de som deklarerar sin kärlek genom att skicka mail eller sms. Andra (men de är på utdöende) skriver kärleksbrev. Ett vinnande koncept brukar vara att ge blommor till den som hjärtat bankar för. Men man får vara försiktig med vilka budskap blommorna har. Röda rosor kan ingen ta miste på, men akta er för att ge bort orkidéer, de betyder otrohet. Och förföriskt doftande jasmin betyder "blott en natts lycka". Kanske inte det budskap man vill ge till den man önskar dela sitt liv med. Att plocka vackra hundkäx på en sommaräng kan vara romantiskt, men dessa blommor betyder "jag är din slav", så även här måste man vara medveten om konsekvenserna. Om man däremot vill sända klara och otvetydiga budskap kan man förslgsvis ta köksvägen! Den här delikata pajen med distinkt smak av krabba och räkor, förslagsvis i sällskap av ett glas bärnstensfärgat vitt vin, sänder din älskade det tydliga budskapet "Jag åtrår dig!" (vi vet ju dessutom att skaldjur är ett beprövat afrodisiakum!).

Till pajdegen:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten

Mixa ingredienserna tills degen bildar en klump. Låt degen vila i kylen i ca 30 min. Tryck sedan ut degen i formen.

Till fyllningen:
3 ägg
1 burk ricotta
2-3 msk mjölk
lite cayennepeppar (om man vill förstärka ovannämnda effekt)
salt
en näve riven parmesanost
några kvistar timjan
1 burk krabbkött
räkor

Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör sist i krabbköttet. Häll fyllningen i pajskalet och kavla ut eventuellt överbliven pajdeg till remsor att lägga på pajen.

Grädda i 180-200 grader i ca 30 min. Ta ut ur ugnen och dekorera med skalade räkor.

Lycka till!!

6 kommentarer:

  1. Här kommer en mumsig paj, som receptet på bara poppa upp i skallen min, runt påsk 2006

    Pajdeg grundrecept ell. mager variant med kesella och valfritt mjöl.

    Glutenfri variant med kallpressad potatis, apoteks mjölet ell. bröd majs mjöl (som finns på ex Damas livs i Ludvika eller andra mix-kulturella affärer) till det glutenfria blanda med vatten + olja ell. smör.
    Stuffing
    1 påse saffran
    soltorkade tomater(efter behag max 4)
    2-3 dl grädde, crème fraiché, soyagrädde ell. matlagningsyogurt
    minst 2dl riven västgötakloster
    1 grillad kyckling hackad (sallads bitar)
    2 ägg,1klyfta vitlök
    äggstanningen kan hottas upp med några Piri-Piri. & så salt efter behag.

    Dekoration
    1 st rödlök
    rom valfri
    Räkor efter behag (ca 200g skalade)
    3dl Gräddfil

    Så här gör du
    1. Blanda äggstanningen(grädde och äggen) med saffran salt , ev. Piri-Piri, varva sedan ner riven ost till
    önskad konsistens
    2. rensa den grillade kycklingen, hacka den sedan i sallads bitar såsom dom soltorkade tomaterna.
    3. Ta nu ut pajdegen som skall ha vilat i kylan en halvtimme, kavla ut degen och lägg i pajformens botten och kanter.
    4. blanda ihop stanningen och det övriga till en go´ smet och lägg i formen, bottna och toppa med ost om så önskas.
    5. Skjuts sedan in med den i ugnen på 175 grader till den stannat ca 30-35 min.
    6. När pajen är klar låt den stå framme tills den blivit ljummen för då är det dekorationsdax. först på med Gräddfilen uppe på hela pajen, sedan är det du med din fantasi som dekorerar med räkor rom och rödlök..

    Bón Appetít ; )

    SvaraRadera
  2. Åt i helgen då jag var i jokkmokk en fantastisk paj

    skölj nyplockade spröda små nässlor ca 1 treliters-påse
    lägg i kokande vatten några min
    sila av vattnet lägg i valfritt förgräddat pajskal
    gör en äggstanning på 3-4 ägg 2 dl grädde lite Trocamare(örtsalt)
    1-2 dl Västerbottens el prästost..
    Grädda på 225 grader tills stanningen stannat
    Så god Åt till den en sallad på björkblad, röllekablad, papaya, tomat och gurka...

    SvaraRadera
  3. Sorry glömde kirschkål som salladen oxå innehöll ;))

    SvaraRadera
  4. Pajen med nässlor låter intressant. Har aldrig lagat något med nässlor. Vet bara inte var jag ska få tag i dem här där jag bor...

    SvaraRadera
  5. Du bodde i Italien? Hrm Du får se till att besöka Sverige någon vår.. Många jag känner plockar nässlor allt vad de kan då de är små skott, sedan förvälls de några minuter i kokande vatten, och fryser in i portionspåsar och har då hela vintern.. Sedan kan den bara torkas och ha som pulver som innehåller grymt mkt vitaminer mineraler de har även renande effekt för utrensning organ ;))) Hade djuren kunnat äta dom hade det inte funnits kvar åt människan, så bra är den//Vänligen Eleonor

    SvaraRadera
  6. Jag bor i Bryssel. Tror nog att man hittar nässlor här om man åker ut utanför stan. Tyvärr gör jag inte det så ofta... Men jag skulle gärna testa nässlor, nån gång ska jag nog kunna göra det :)

    Ps angående pajen som du tipsade om ovan med saffran och kyckling. Jag har gjort en liknande med saffran, kyckling och paprika (du hade soltorkade tomater). Kyckling+saffran är en väldigt god kombination!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...