måndag 8 november 2010

Mer kål åt folket: KåldolmarJag tycker det är väldigt intressant att studera folks matbeteende. Ställ en grupp människor med olika nationaliteter framför ett blandat buffébord och du kan se vem som kommer varifrån utifrån vad de lägger upp på tallriken. Tyskar och engelsmän går två gånger och varje gång kommer de tillbaka med en på höjden byggd symfoni, komponerad av förrätt, varmrätt, sallad och sås. Allt i ett. Praktiskt. Italienare och fransmän går tre gånger, först en förrättstallrik: ris, pasta eller soppa; sen en varmrättstallrik: kött eller fisk; sist en tallrik med grönsaker och sallad. En sak i taget. Mat får ta tid. Svenskar kan vi nog placera i engelsk- och tyskkategorin. Möjligtvis går svensken tre varv runt buffén. I synnerhet om allt redan är betalt.

Jag har även gjort dessa observationer på hemmaplan, när jag har haft middagsgäster med olika nationaliteter runt bordet. Det slår aldrig fel. En gång bjöd jag på köttbullar i tomatsås och en rislåda. Det var ett medvetet val, man kunde välja att äta rätterna var för sig, eller äta rislådan som ett tillbehör till köttbullarna. Den italienske gästen tog först riset, åt upp det och tog sen köttbullarna. Jag kom på att jag var en oförskämd värd som inte erbjöd ny tallrik efter riset, och han var väluppfostrad nog att inte be om en. Det hade varit pinsamt för mig som värd. Tysken la riset mitt på tallriken, köttbullarna tätt intill och hällde tomatsåsen över allt. De såsskvättar som blev kvar på tallriken mojsade han ihop med lite ris och gafflade i sig.

De här kåldolmarna kan ses som en bro mellan nordeuropeisk och sydeuropeisk matkultur: ett traditionellt husmansrecept muterat med en medelhavsinspirerad fyllning. Sen gör vi som vi vill; vill vi ha kokt potatis och brunsås till så tar vi det, men föredrar vi en tomatsås och ett glas rött så tar vi det. Och sen sitter vi alla tillsammans runt vårt middagsbord och tänker att världen är vacker för att den är varierad!

Till 8 stora dolmar tog jag:

8 fina kålblad (Savojkål)
4 medelstora potatisar
350 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
riven muskot
1 ägg
1,5 dl riven parmesan
lite spiskummin
1 tsk torkad rosmarin
salt, peppar

1. Koka kålbladen i saltat vatten, ca 2-3 min. Låt dem rinna av väl i durkslag.

2. Koka potatisarna och mosa dem. Blanda potatismoset med köttfärs, hackad lök+vitlök, ägg, parmesan och kryddor.

3. Klicka ut smeten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg dem tätt i en smord ugnsform med skarvarna nedåt. Ringla lite olja över.

4. Grädda i 175 grader i ca 30 min, höj sedan värmen till 200 och gädda i ca 15 min till eller tills dolmarna har fått lite färg.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Går det lika bra med vitkål eller bör det vara Savojkål i denna rätt?
  Jag älskar kål, speciellt vitkål :)

  SvaraRadera
 2. Hej Carin!
  Det går fint att använda vitkål också, men du får koka den lite längre eftersom den är hårdare.
  /Marlene

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...