lördag 22 januari 2011

SkånepepparkakorAlla har vi vår personliga uppfattning om skånepepparkakor. Vissa vill ha dem med smör och ost, vissa med marmelad, vissa med ost och marmelad och vissa utan något pålägg alls. Personligen tycker jag de är goda som de är, men lite apelsinmarmelad kan ibland piffa upp och ta dem till en helt ny dimension. Ett är dock säkert: De smakar barndom!

Jag blev dock lite besviken när jag satte tänderna i den första kakan. Smaken var god men den var porös och smulig och påminde mer om mjuk pepparkaka än om riktiga skånepepparkakor. Alla vi som älskar dessa kakor vet att de ska vara sega och varken påminna om hårda pepparkakor eller mjuk sådan. Men efter ett par dagar i kakburken har de legat och gosat till sig och antagit en mer igenkännbar konsistens och jag måste nog nu säga att dessa är till och med godare än de skånepepparkakor man kan köpa.

Slutsatsen man kan dra är att dessa är kakor som kräver sin tid, både vid själva tillverkningen och därefter. Originalreceptet anger att degen bör vila två dygn i kylskåp innan man bakar ut och gräddar dem. Därefter får de sin rätta konsistens efter ett par dagar i kakburken. Vill du baka dessa fenomenkakor bör du alltså inte göra det på impuls. Men sen gör man ju som man vill. Själv hade jag degen i kylen i bara fyra timmar. Och det gick alldeles utmärkt. Och den första kakan slank ner i magen direkt, så snart de hade svalnat. Allt går, och recept ska endast ses som rekommendationer!

Ca 20 st

1 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
en nypa riven muskot
50 gr smör
1 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk bakpulver
6-7 dl vetemjöl

1. Koka upp socker och sirap i en kastrull. Tillsätt smör och kryddor. Låt allt smälta samman och rör smeten slät.

2. Vispa upp ägget och mjölken. Blanda ner äggblandningen i kastrullen medan sockersmeten fortfarande är varm. Låt sedan blandningen svalna.

3. Blanda den mindre mängden mjöl, bakpulver och hjorthornssalt i en bunke. Arbeta in den svalnade smeten i mjölet. Knåda gärna med händerna. Tillsätt eventuellt mer mjöl om smeten är alltför kladdig. Lite kan den dock klibba, den får inte bli för stampig.

4. Lägg tillbaka degen i bunken och sätt över plastfolie. Låt den vila i kylskåp i 2 dagar om du inte har bråttom alls, 1 dag om du är praktiskt lagd och gjorde degen en dag innan du behövde kakorna, eller ett par timmar om du helt plötsligt fick för dig att baka och vill ha dina pepparkakor på momangen.

5. Forma degen till golfbollstora kulor. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem. Grädda i 180 grader i ca 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...