söndag 23 januari 2011

Stekt fisk med jordärtskockspuré och rostade rotfrukter



Ett enkelt tips för en mysig fredagsmiddag för två. Eller ett säkert kort för en bjudmiddag om man vill imponera lite. När man berättar vad rätten innehåller låter det väldigt tjusigt och gästerna blir med all säkerhet imponerade. I själva verket är rätten inte svårare att laga än att steka fiskpinnar och göra potatismos!

Servera med ett smakrikt vitt vin, som tex en Chablis eller en torr Riesling. Succén är given!!

Till två turturduvor:

ca 300-400 gram fiskfilé

Purén:
ca 400 gram jordärtskockor
2-3 msk grädde
en klick smör

Rotfrukterna:
1 röd morot
1 gul morot
1 palsternacka
1 sötpotatis
en kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, peppar

Skär fisken i bitar och stek den i lite olja. Salta och peppra efter smak.

Skala rotfrukterna och skär dem i stänger. Lägg i en ugnsform och strö över rosmarin och en vitlöksklyfta skuren i bitar. Ringla över olivolja. Grilla i 180 grader i ca 20 min. Rör om ett par gånger och ös oljan över grönsakerna. För att få lite färg på slutet höj värmen till 200 och grilla i ca 5 minuter till.

Skala skockorna och skär dem i små tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Mosa tärningarna med stavmixer direkt i kastrullen. Lägg i en klick smör och rör om tills smöret smält. Späd med grädden och rör purén fluffig. Salta eventuellt. Om purén svalnar något medan du steker fisken är det bara att värma på igen. Konsistensen förändras inte som den gör med potatismos utan man kan kyla ner och värma på igen.

Lägg upp allt på tallrikar och ös ett par skedar av rosmarinoljan från rotfrukterna över purén och fisken, det ser dels fint ut och ger lite extra örtsmak åt purén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...