onsdag 23 februari 2011

Speculoos-cupcakes med tranbärstoppingNär man beställer en slät kopp kaffe i Belgien får man alltid en liten speculoos-kaka eller chokladpralin på fatet. En slät kopp är således aldrig helt slät. Det är en trevlig gest som säger en hel del om belgarna. Varför nöja sig med mindre när man kan få mer?

Speculoos, liksom pepparkakor, doftar och smakar jul, det kan vi nog alla vara överens om (fast jag har inga som helst problem att äta dem resten av året). Såhär i slutet av februari är det inte precis så att jag längtar ihjäl mig efter julen, trots att vi hoppade över det traditionella julfirandet i år. Men de senaste dagarna har det varit sådär isigt kallt, flygit snö i luften och våren har känts väldigt långt borta. Därför kändes det helt rätt att slänga ihop dessa kryddiga cupcakes häromdagen. Själva muffinsen är matigt kompakt och inte så söt, medans frostingen är fluffigare och väldigt söt. I munnen smälter dessa smaker samman och blir en härlig smakexplosion.

Och jag tänker som belgarna: varför nöja sig med mindre när man kan få en sån här smaskig cupcake till kvällsteet?

Till 6-8 stora muffins:

2ägg
1,5 dl farinsocker
1 burk grekisk yogurt (ca 170 gr)
50 gr smält smör
1 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2,5 tsk bakpulver
3 tsk speculooskryddor (eller pepparkakskryddor)
3 tsk 4 kryddor (kryddblandning med kanel, ingefära, muskot och nejlika)
2 tsk kanel
1 krm anis

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i yogurt, smör och lingonsylt. Blanda mjöl, havregryn, kryddor och bakpulver i en separat bunke och rör sedan i mjölblandningen i smeten. Klicka i muffinsformar och ställ in i 200 grader i ca 15-17 minuter. Grädda någon extra minut om muffinsformarna är stora.

Frosting:
50 gr philadelphia cream cheese
1 msk cranberrysylt
1-2 dl florsocker

Rör ihop philadelphia och sylt i en skål. Sikta i florsockret och blanda. Om glasyren är för lös sikta i mer florsocker tills den får en tjock bredbar konsistens.

Bred på frostingen när muffinsarna har svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...