torsdag 30 september 2010

Cours de patîsserie 1

Jag och Pamela med resultatet efter lektion 1:


Äppel- och mandelkaka

Anledningen till att jag lockades att anmäla mig till den här kursen var att jag ville lära mig nya tekniker och knep som jag inte redan kan samt "tvingas" att göra recept som jag inte skulle ha gett mig på annars. Kursens första recept var ett typiskt sådant! Trots att kakan ser smaskig ut på bild så hade jag aldrig fått för mig att göra en kaka med så många olika moment och så många olika ingredienser. Jag älskar att baka och laga mat, men jag är rätt lat i köket. Jag vill att det ska vara enkelt och gå fort och det ska vara så få ingredienser som möjligt.

På första lektionen gjorde vi den här smaskiga äppel- och mandelkakan. Den var inte svår, men innehöll som sagt många olika moment så det tog ca 2,5 tim att göra den. Jag skulle nog inte servera den som dessert eftersom den var ganska "tung", men den passar utmärkt på en brunch eller en afternoon tea.

Här är jag i färd med att lägga på äpplena i vackert mönster:

Innan gräddning. Med russin till vänster och med fikon till höger:

Efter gräddning, med mandelmassan i rutmönster:

Bara vaniljglassen som fattas!


Hur gör man då? Jo, till en rektangulär kaka, ca 15x30 cm (men den går lika bra att göra i en rund pajform), behövs följande:

Pajdeg:

110 g mjöl
1 nypa salt
60 g farinsocker
60 g kallt smör i bitar
2 äggulor

Fyllning:
60 g russin eller torkade fikon
3 msk rom
3-4 äpplen
1 tsk kanel
30 g smör
60 g grovhackad mandel
1 krm malda nejlikor
1 krm riven muskot
1 krm torkad ingefära
(jag hittade en färdig kryddblandning med dessa tre kryddor, men det går lika bra att ta en tesked färdig pepparkakskrydda)

Garnering/mandelsprits:
1 äggvita
1 msk mjöl
350 g mandelmassa

Glasyr:
2-3 msk aprikosmarmelad
mandelspån

Mördegen:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och farinsocker i en mixer. Tillsätt smöret i bitar och blanda till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och kör maskinen tills degen bildar en kula. Slå in kulan i smörpapper/plast och lägg i kylen ca 30 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, 15x30 cm och ca 6 mm tjock, på mjölat bakbord. Rulla försiktigt upp plattan på kaveln och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Jämna till kanterna och vik ev upp en liten kant runtom. Nagga botten med en gaffel.

Fyllningen:
4. Lägg russinen/fikonen i bitar att dra i romen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Häll kanelen över äpplena och blanda om. Häll sedan i russinen/fikonen och romen i äppelskålen och rör om.

5. Smält smöret i en liten tjockbottnad kastrull. Tillsätt den hackade mandeln och kryddorna (nejlikor, muskot, ingefära). Låt smörblandningen puttra på svag värme under omrörning i ca 5 min.

Mandelspritsen:
6. Lägg äggvitan och mjölet i mixerskålen. Lägg i bitar av mandelmassa undan för undan. Låt mandelmassan blandas med ägget och mjölet innan du lägger i mer mandelmassa. Det ska bli en kletig spritsbar smet.

Ihopläggning av kakan:
7. Bred ut blandningen med smör, mandel och kryddor på pajdegen.

8. Lägg ut äppelbitarna i fint mönster på pajdegen. Lägg russinen/fikonen överst.

9. Klicka i mandelmasseblandningen i en sprits och spritsa ut den i rutmönster över kakan.

10. Ställ in i ugnen i ca 20-25 min, men se till att mandelmassan inte bränns vid.

11. Låt kakan svalna. Värm aprikosmarmeladen och pensla den på kakan. Häll över mandelspånen.

Servera kakan ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

4 kommentarer:

  1. Gunilla i Borås1 oktober 2010 kl. 12:31

    Det ser jättesmarrigt ut!

    SvaraRadera
  2. Ja det var den också. Ganska mäktig så som jag skrev så kanske det blir lite för mycket som dessert, men till fikat eller en brunch passar den toppen!

    SvaraRadera
  3. Det ser jättejymmi ut. Men det verkar vara en hel del pyssel, spännande.. Kul föresten att se ditt fejs ;)) Kra kram

    SvaraRadera
  4. Ja den var lite pillig att göra men väl värt besväret!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...