måndag 20 september 2010

Morotssoppa med rostade hasselnötter



Efter en underbart avslappnande helg i Normandie där vi smort kråset med bovetecrêpes med allsköns fyllning, calvadosflamberade efterrättscrêpes med äpple och gräddkräm (måste prova att göra dem här hemma!) samt chokladindränkta dito, biff med pommes frites och grönpepparsås, croissanter, frasiga vita härligt fiberfria baguetter med marmelad, alltsammans nersköljt med cider och rödvin, så kände vi att något vitamin- och fiberrikt samt fettsnålt vore på sin plats till kvällens middag.

Valet föll på en enkel morotssoppa av typen man-tager-vad-man-haver (uppiffad med några ad hoc-inköpta ingredienser dock). Mängderna i receptet ger ca 3-4 portionner soppa.

4-5 stora morötter
4-5 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
en bit riven ingefära
ca 1 krm spiskummin
ca 1 krm cajennpeppar
2 hönsbuljongtärningar
7-8 dl vatten
(salt och peppar)
1/5 lime
ca 2 skedar grekisk yogurt
färsk koriander
en handfull rostade hasselnötter, grovt hackade

Skala och skär morötter, potatis och lök i små bitar. Fräs dem i olivolja. Lägg i grovhackad vitlök och riven ingefära. Krydda med spiskummin och cajennpeppar. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15-20 minuter.

Mixa soppan med en stavixer och smaka av med salt och peppar. Pressa i limen. Späd ev med vatten om soppan är för tjock. Klicka i några matskedar grekisk yogurt och värm utan att koka.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Häll upp soppan i soppskålar och strö över nötterna och hackad koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...