tisdag 28 september 2010

Räksallad med avokado och mango till fredagsmysetOrdet "mysigt" finns inte på andra språk. Det närmsta jag kan komma på är "nice and cosy" på engelska, men det har ändå inte samma innebörd. Vi har dessutom gjort ett antal avledningar på adjektivet och fått begrepp som "fredagsmys", "familjemys", "soffmys". Ja det går att komma på hur många som helst. Vi har även tillverkat verbet "mysa" och det är en rätt genial uppfinning eftersom det kan uttrycka precis vad som helst som man för tillfället tycker känns trevligt: "Vi ska gå och mysa på bio", "Jag ska dammsuga nu så att vi bara kan koppla av och mysa ikväll", "Det regnade hela dagen så vi stannade inne och myste". Den roligaste neologismen tycker jag ändå är "mys-pys". Det var vad vi iklädde oss inför våra myskvällar hemma när jag var barn, dvs joggingoverallen. Gemensamt för alla sammanhang där ordet "mys-", i någon form, förekommer, är emellertid situationer där man kopplar av och avskärmar sig från vardagen med någon form av belöning: en god middag, en spännande bok, en trevlig aktivitet etc. Poängen är att man ska känna kontrasten mot den bistra, grå verkligheten.

Den här räksalladen är en mysförhöjande komponent till fredagskvällen. Den intages företrädesvis tillsammans med en frasig baguette, lite ost och en flaska vitt.

Mâchesallad
Rödbetsskott
1 mango
1 avokado
200 gr skalade räkor
1 vitlöksklyfta + lite olja att steka i
3-4 msk olivolja
2-3 msk hallonvinäger
Pressad citron
Salt, peppar

Skölj salladen och låt den rinna av. Fräs räkorna i lite olja och en pressad vitlöksklyfta. Skär avokadon och mangon i tunna skivor. Lägg upp allt på ett fat och häll på olja, vinäger och pressad citron. Salta och peppra efter smak.

2 kommentarer:

  1. Vilken bra beskrivning och presentation av begreppet mysig(t)/mysa. Dessutom en lockande räksallad, som kommer att avnjutas senare.
    Lena

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...