söndag 18 september 2011

Mandelglass med rostade mandlar och muscovadosocker

Mandelmjölk är vanligtvis ingenting som brukar finnas vare sig i svenska skafferier eller matvaruaffärer. Har man lyckan att få åka till Italien under hösten kan man med fördel gå in i vilken livsmedelsaffär som helst och köpa sig en förpackning latte di mandorla och packa ner i resväskan. Planerar du att använda mjölken till att göra denna mandelglass är mitt råd att köpa två förpackningar, för smakar du på mjölken kommer du vilja dricka upp den som den är varpå inget blir kvar till glassen. Problemet vid flygresor numera är bara det att all vätska måste ner i resväskan. Mandelmjölken måste således samsas om de ynka väskkilona tillsammans med vinflaskor, parfymer, likörer, marmelader, konserver och annat härligt flytande man samlar på sig under en semesterresa. Nåväl. Har du inte lyckan att få åka till Italien och inte heller kan få tag på mandelmjölk på annat sätt kan du göra den själv. Recept finns på internet, det är inte alls svårt men kräver lite planering och pyssel. Orkar du inte detta kan du helt sonika utesluta mandelmjölken i glassreceptet och ta vanlig mjölk istället. Glassen kommer då inte att få den där intensiva mandelsmaken, men blir god ändå, tack vare de rostade mandlarna och muscovadosockret som ger glassen en mild mandelsmak med lite bränd, nötig underton. Du kan eventuellt tillsätta några droppar mandelessens för att förstärka mandelsmaken.

5 äggulor
50 g muscovadosocker (ljust), om mandelmjölken är sötad, annars ca 80 g
2,5 dl mandelmjölk
2,5 dl grädde
0,5 dl hela mandlar, att rostas


Börja med att lägga de hela mandlarna i en stekpanna. Rosta mandlarna lätt. Grovhacka dem i en mixer. Spara till senare.

Vispa äggulor och socker luftigt. Värm i en rostfri kastrull till fingervarmt. Häll i (mandel)mjölken och grädden i kastrullen och vispa hela tiden på svag värme tills krämen börjar sjuda. Den får absolut inte koka, då riskerar äggen att koagulera och det blilr äggröra av alltihop. Vispa och sjud tills krämen börjar tjockna. Låt svalna. Ställ in i kylen några timmar så att krämen får sätta sig och tjockna ytterligare. Häll i glassmaskin. När glassen börjar stelna häller du upp den i en förkyld bytta och blandar ner den hackade rostade mandeln. Frys in.

2 kommentarer:

  1. Det ser så attans gott ut. Ska snika till mig mammas glassmaskin o göra denna delikatess. Var den så god som den ser ut:)? Jag missade dock latte di mandorla i resväskan hem... :(

    SvaraRadera
  2. ja den var ljuvlig! Tyvärr så missade jag att mandelmjölken var sötad så min glass blev lite för söt, därför har jag ändrat i receptet som du ser. Det som blev kvar igårkväll ska vi smaska i oss ikväll :))

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...