onsdag 28 september 2011

Vitlökspuré

# Stoppa en sockerbit i munnen när du hackar lök så sliper du rinnande ögon.
# För att ta bort fläckar i böcker kan du ta en färsk långfranska och göra en boll av inkråmet som du suddar bort fläckarna med.
# Har du feber? Dränk in en handduk med vinäger och badda pannan med så går febern ner.
# Förebygg baksmälla genom att blanda olivolja med citronsaft och drick.
# För att bli av med baksmälla ska du tugga ginsengrot.
# För att undvika baksmälla, låt bli att dricka sprit.

Ett annat husmorstips har jag lånat från Lotta Lundgrens ypperliga bok Om jag var din hemmafru som nog kan ses som vår tids Kajsa Vargs kokbok och som säkerligen kommer att utgöra en milstolpe och måttstock i svensk kokbokshistoria. Jag betvivlar att det i framtiden går att skriva en kokbok som uppnår samma kvalitet som Lottas bok.

Tipset är att istället för att hacka eller pressa vitlök varje gång du vill använda det i maten så gör du en sats vitlökspuré, häller upp på burk och förvarar i kylen. Du tar en till två teskedar och klickar i maten så slipper du joxet med att skala och hacka och lukta illa om fingrarna.

Till en burk tar du 5 hela vitlökar, tar loss klyftorna och sprider ut dem på en långpanna. Rosta i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Låt svalna. Skala klyftorna och mixa dem tillsammans med 1 deciliter olivolja och en nypa salt tills du får en slät puré. Häll upp på burk och förvara i kylen. Håller i flera veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...