tisdag 11 oktober 2011

Franska maränger

Skillnaden mellan franska och italienska maränger var mig inte helt solklar förrän i samband med att jag för första gången i mitt liv bakade maränger häromdagen. Då tillämpade jag en metod som jag först trodde var den italienska, men som sedan visade sig vara den franska. Franska maränger gör man genom att man värmer upp äggvitorna och sockret till 60 grader i vattenbad. Sen vispar man vitorna blanka och fasta tills de svalnar. Därefter kan man blanda i choklad, mandel eller vad man önskar och sen klicka ut på plåten. Detta ger såna där sega härliga maränger som snarare känns som kakor än som en skapelse gjort på bara ägg och socker.

Italienska maränger, eller italiensk maräng eftersom begreppet oftast används i singular, görs genom att man vispar ägg och socker till hård snö. Därefter häller man i en sockerlag i en tunn stråle. Denna typ av maräng är vanlig som topping på tårtor och bakverk och bränns oftast bara av med en brännare. Marängen förblir alltså krämig mn med en brun yta.

De maränger jag gjorde var alltså franska. Såhär gjorde jag 8 medelstora maffiga maränger:

4 äggvitor
3 dl strösocker
1/4 pressad citron
100 g smält mörk choklad
mandelflan

Lägg vitorna, sockret och citronsaften i en rostfri bunke och ställ över en kastrull med lite kokande vatten på botten. Värm vitorna i vattenbad försiktigt till 60 grader samtdigt som du vispar för hand. Tag av från värmen och fortsätt att vispa med elvisp tills de blir blanka och fasta och svalnar något.

Smält chokladen och ringla den över vitorna samt strö över lite flagad mandel. Vänd runt med några få slarviga tag så att smeten blir marmorerad, inte brun. Klicka med hjäp av två skedar upp marängsmeten på en bakplåtspappersklädd plåt eller spritsa ut den med en sprits och strö lite flagad mandel över.

Grädda i 125 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader och grädda marängerna i ytterligare 1,5 timmar. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...