fredag 27 januari 2012

Gränslöst god kyckling i gryta

Igår skrev jag om begränsningar och möjligheter. Jag har funderat mycket på detta de senaste dagarna, det har blivit väldigt aktuellt i och med omorganiseringar på jobbet. Jag har frågat mig själv hur pass flexibel jag bör vara. Hur flexibel kan jag vara?

Vi har oändliga möjligheter idag. En valfrihet och gränslöshet som vi har strävat efter, kämpat för. Allt kan man göra: påbörja en karriär, gå tillbaka till skolbänken, ge sig ut på nya utmaningar, få galna idéer, starta eget, lära nytt, lära om! Vi inte bara har möjligheterna, utan förväntas sträva framåt, förändra, förändras, ta för oss.

De finns dock en sak som är väldigt svår att göra idag. Det är att välja att inte välja.

Om man är nöjd med vad man har. Om man behöver de där fasta ramarna och det invanda för att känna sig trygg och bli produktiv, då är det lätt att känna sig vilsen och stressad när alla springer om en och pushar på. Vill man inte ha en förändring ses man gärna som bakåtstävare.

Behöver vi verkligen alla dessa möjligheter? Jag tror att världen skulle må bra av lite mindre gränslöshet, lite närmare mål och lite fastare ramar.

Recept på gränslöst god kyckling i gryta:
1 hel kyckling
1 liten zucchina
2 röda lökar
4 vitlöksklyftor
2 paprikor
ca 200 g små champinjoner
1 citron
2 hönsbuljongtärningar
1,5 dl vitt vin + 1,5 dl vatten
rosmarinkvistar
färsk eller torkad dragon

Var försiktig med salt eftersom buljongen är salt. Peppra efter smak.

Lägg kycklingen i grytan. Lägg grönsakerna i bitar runt om. Vitlöksklyftorna kan vara hela. Skär citronen i klyftor och lägg ner. Lös upp buljongtärningarna i vinet och vattnet och häll ner i grytan. Lägg i rosmarinen och dragonen.

Ställ in grytan med lock på i kall ugn (obs! se till att grytan inte har handtag eller lockknopp av plast). Sätt ugnen på 180 grader. Stek i 1,5-2 timmar beroende på kycklingens storlek, tills köttsaften är klar.

Servera med potatis eller ris eller bara lite bröd. För en lite lyxigare måltid är det gott att göra sås på spadet. Häll då över spadet i en kastrull och red med grädde eller mjölredning. Smaka av med salt.
Detta är inlägg #2 i bloggutmaningen #blogg100

2 kommentarer:

  1. Det ser och låter smaskigt och sköter sig själv i ugnen efter en stressig dag. Perfekt.

    SvaraRadera
  2. Ja den lagar sig praktiskt taget själv :))

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...