tisdag 10 november 2009

Äppel päppelEtt besök hos moster Monique i Paris började med en tretimmarslunch bestående av laxtoast gjord på lantbröd, lammstek med ugnsrostad rosmarinpotatis, gröna bönor och sky samt fruktsallad, kaffe och kaka. Därefter blev det allmän utdelning och vi fick med oss en tavla och en fantastisk kristallskål med tillhörande småskålar att servera fruktsallad i. Moster Monique har sommarhus i Loiredalen där en fantastisk fruktträdgård omger huset. Den här delen på året har hon därför källaren full med äpplen och päron. Vi fick även med oss en låda vinteräpplen som jag nu har förvandlat till äppelsylt och äppelpaj.

Äppelsylt med kanel och calvados

1,5 kg äpplen
500 gr syltsocker
3 kanelstänger
1 dl calvados

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar och blanda med sockret i en gryta. Dessa äpplen var ganska söta så 500 gr socker var mer än nog. Om äpplena är sura kan man öka på sockermängden. Lägg i kanelstängerna och calvadosen och koka upp. Koka i 5-10 min eller tills äpplena har mosats lite men det fortfarande är lite bitar kvar. Häll upp på rena varma syltburkar och skruva på locken.

2 kommentarer:

  1. Jag har provat och det blev jättegott!
    Jag tillförde även citronsyra för den konserverande effekten och den gav en bra syra tillsammans med calvados och cox orange.

    SvaraRadera
  2. Ja visst blir det gott och syrligt! Jättegott på nybakade scones eller rostat bröd :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...