fredag 13 november 2009

Extra mumsig äppelpaj



Det finns tusentals olika recept på smulpaj. Min favorit är med havregryn i, då blir den extra fyllig och lite nötig i smaken. I den här varianten bytte jag även ut vanligt socker mot farinsocker vilket gjorde pajen lite seg och knaprig. En klar favorit!

4 syrliga äpplen
0,5 dl farinsocker
2-3 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
200 gr kallt smör
1 msk farinsocker
2,5 dl mjöl
2,5 dl havregryn

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg klyforna i en bunke och blanda med den större mängden farinsocker, kanel och kardemumma. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, havregryn och den mindre mängden farinsocker. Smula med fingrarna till en grynig massa. Häll 1/3 av degen i en form och lägg äpplena ovanpå. Häll sen resten av smuldegen ovanpå. Grädda i 175-200 gr i ca 40 min. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och kryp upp i soffan och njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...