söndag 22 november 2009

Spaghetti med färsk tonfiskDen här rätten har absolut inget att göra med sådan tonfiskpasta som görs med tonfisk på burk. Går inte att jämföra på detta århundrade! Tänk dig en sen sommarkväll längs en strandpromenad någonstans i Italien. Det är mörkt men fortfarande varmt. Du behöver ingen tröja över linnet. Du skulle helst vilja ta av dig linnet också. Du slår dig ner på en restaurang ett stenkast från vågskvalpet och känner havsdoften från terrassen. Du beställer in en flaska iskallt vitt vin och en tallrik tonfiskpasta. Laga den här rätten och när du sätter dig till bords, slut då ögonen och tänk på vågskvalpet.

Till 2 pers

ca 250 g spaghetti
200-300 g färsk tonfisk
1 scharlottenlök
1 stor vitlöksklyfta
ca 5 färska tomater (eller en burk hela skalade tomater av bra märke, tex Cirio)
1-2 msk hackad kapris
ev en skvätt vitt vin
peperoncino efter smak
salt, svartpeppar
hackad bladpersilja
riven parmesan

Fräs lök, vitlök och peperoncino. Lägg i tonfisken skuren i små bitar och fräs tillsammans med löken. Häll på de hackade tomaterna och kaprisen och låt koka ihop. Om det blir torrt i pannan häll på lite vin så att det såsar ihop sig. Salta och peppra. Blanda med den kokta spaghettin och servera med en näve parmesan.

Vissa hävdar att man inte ska ha parmesan till pastarätter som innehåller fisk och skaldjur. Jag tycker att om man gillar parmesan kan man visst ha det till dessa rätter men parmesanen är rätt stark i smaken så den riskerar att ta över vilket är synd om man tycker om fisk- och skaldjurssmaken. Till tonfisk är det ju samma sak, men fisken är nästan lite köttig i konsistensen och väldigt stark i smaken så jag tycker snarare att parmesanen framhäver smaken. Men valet är fritt!

P.s. Vi lyckades inte tänka bort novemberrusket helt och hållet, så istället för det iskalla vita vinet korkade vi upp en mustig Principe di Corleone från Sicilien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...