måndag 30 november 2009

Spaghetti med massa frikadeller



Så här några veckor före jul kan det kanske passa med en julinspirerad liten rätt. Och vad är mer juligt än Lady och Lufsens spaghetti med frikadeller? Dessa smaskiga polpette är egentligen inget annat än stora köttbullar eller pannbiffar. Jag steker dem först lite på ytan och låter dem sen koka i tomatsås en god stund. Ju längre de får koka desto mustigare blir de! De är goda att äta som de är med lite sallad och bröd, men blir en riktig förförarhit om de serveras med spaghetti och en bastinlindad flaska med rödvin. Glöm inte att buffa över den sista köttbullen med näsan till din älskade!

För 4 pers

1 dl ströbröd + ca 1 dl mjölk
400-500 g köttfärs
1 hackad scharlottenlök
1 stor hackad vitlöksklyfta
en näve hackad persilja
ca 10 hackade myntablad
en näve riven parmesan
rivet skal av 1 citron
1 ägg
salt, peppar
riven muskot

2 burkar hela eller krossade tomater
salt, peppar

Låt ströbrödet svälla i mjölken. Blanda i övriga ingredienser. Rulla stora köttbullar eller klicka ut pannbiffar. Stek dem runt om och häll sen på två burkar tomater och låt koka under lock i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar.

söndag 22 november 2009

Saffrans- och apelsinbiscotti



Nästa helg är det 1a Advent och om dessa inte tar slut innan så tänker jag bjuda på dem med lite romspetsad glögg som är min nya favorit i glöggsortimentet. Inte alls svåra att göra, i synnerhet om man har en fin degknådare som jag! Annars får man knåda degen för hand. Men det är det värt för de är grymt goda!

Till 40-50 biscotti

200 g mandel
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 kuvert saffran
rivet skal av 2 apelsiner
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Hacka mandeln grovt. Rör smör, socker, saffran och apelsinskal till en porös smet. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du fortsätter att vispa. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner i smeten. Rör tills allt är blandat men inte längre. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till två längder som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader i ca 30 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 120 grader. Låt längderna svalna lite och skär dem sen i sneda bitar, ca 1,5 cm breda. Skär försiktigt för de faller lätt isär. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp och torka i ugnen i ca 45 min eller tills de är torra.

Spaghetti med färsk tonfisk



Den här rätten har absolut inget att göra med sådan tonfiskpasta som görs med tonfisk på burk. Går inte att jämföra på detta århundrade! Tänk dig en sen sommarkväll längs en strandpromenad någonstans i Italien. Det är mörkt men fortfarande varmt. Du behöver ingen tröja över linnet. Du skulle helst vilja ta av dig linnet också. Du slår dig ner på en restaurang ett stenkast från vågskvalpet och känner havsdoften från terrassen. Du beställer in en flaska iskallt vitt vin och en tallrik tonfiskpasta. Laga den här rätten och när du sätter dig till bords, slut då ögonen och tänk på vågskvalpet.

Till 2 pers

ca 250 g spaghetti
200-300 g färsk tonfisk
1 scharlottenlök
1 stor vitlöksklyfta
ca 5 färska tomater (eller en burk hela skalade tomater av bra märke, tex Cirio)
1-2 msk hackad kapris
ev en skvätt vitt vin
peperoncino efter smak
salt, svartpeppar
hackad bladpersilja
riven parmesan

Fräs lök, vitlök och peperoncino. Lägg i tonfisken skuren i små bitar och fräs tillsammans med löken. Häll på de hackade tomaterna och kaprisen och låt koka ihop. Om det blir torrt i pannan häll på lite vin så att det såsar ihop sig. Salta och peppra. Blanda med den kokta spaghettin och servera med en näve parmesan.

Vissa hävdar att man inte ska ha parmesan till pastarätter som innehåller fisk och skaldjur. Jag tycker att om man gillar parmesan kan man visst ha det till dessa rätter men parmesanen är rätt stark i smaken så den riskerar att ta över vilket är synd om man tycker om fisk- och skaldjurssmaken. Till tonfisk är det ju samma sak, men fisken är nästan lite köttig i konsistensen och väldigt stark i smaken så jag tycker snarare att parmesanen framhäver smaken. Men valet är fritt!

P.s. Vi lyckades inte tänka bort novemberrusket helt och hållet, så istället för det iskalla vita vinet korkade vi upp en mustig Principe di Corleone från Sicilien.

fredag 13 november 2009

Pasta med bacon och konjak



Jag köpte bacon för jag tänkte göra spaghetti alla carbonara men upptäckte att vi inte hade någon spaghetti hemma. Om man inte vill få pastapolisen på sig bör man undvika att laga carbonara med annan pasta än spaghetti så jag fick tänka ut en plan B. Det blev detta hittepårecept med det som fanns i kylen. Busenkelt och jag måste säga att resultatet blev mer än tillfredsställande. Det blir definitivt repris på detta recept!

2-3 pers

1/2 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
peperoncino efter smak och tycke
1 burk konserverade tomater (jag använder körsbärstomater av märket Cirio, de smakar som färska solmogna tomater)
ca 10 soltorkade tomater
salt, peppar
ca 0,5 dl konjak
rikligt med hackad persilja

Fräs lök, vitlök, peperoncino och bacon. Häll i burktomaterna och de strimlade soltorkade tomaterna, salta och peppra och koka i ca 10 min. Häll i konjaken och koka i ytterligare ca 5 min. Blanda såsen med den kokta pastan och strö över massor av hackad persilja. Servera gärna med riven parmesan eller pecorino.

Extra mumsig äppelpaj



Det finns tusentals olika recept på smulpaj. Min favorit är med havregryn i, då blir den extra fyllig och lite nötig i smaken. I den här varianten bytte jag även ut vanligt socker mot farinsocker vilket gjorde pajen lite seg och knaprig. En klar favorit!

4 syrliga äpplen
0,5 dl farinsocker
2-3 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
200 gr kallt smör
1 msk farinsocker
2,5 dl mjöl
2,5 dl havregryn

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg klyforna i en bunke och blanda med den större mängden farinsocker, kanel och kardemumma. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, havregryn och den mindre mängden farinsocker. Smula med fingrarna till en grynig massa. Häll 1/3 av degen i en form och lägg äpplena ovanpå. Häll sen resten av smuldegen ovanpå. Grädda i 175-200 gr i ca 40 min. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och kryp upp i soffan och njut!!

tisdag 10 november 2009

Linssoppa



Den här soppan har några år på nacken. Den föddes som en snabblunch när jag gick på gymnasiet men sen har den hängt med. Jag har lagat den i fyra olika länder och överallt hittar jag ingredienserna och överallt har den uppskattats. Den har varierats med curry, olika sorters ärter och bönor, tomat, citron, olika slags örter... Men standardreceptet är det som är bäst och det som numera blir snabbmiddag hemma hos oss ungefär en gång i veckan. Soppan är godast dagen efter den tillagats för då har den mojsat till sig lite och smakerna har mognat.

Min linssoppa (ca 4 pers)

4 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
1,5 liter vatten
2 dl röda linser
hackad persilja eller koriander eller både och

Skär potatisen i tärningar och morötterna i slantar. Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans i en gryta. Häll i vattnet och buljongtärningarna. Koka upp och låt koka i ca 10 min. Lägg i linserna och låt koka i ytterligare 15-20 min. Blanda i persiljan (koriandern) innan servering.

Äppel päppel



Ett besök hos moster Monique i Paris började med en tretimmarslunch bestående av laxtoast gjord på lantbröd, lammstek med ugnsrostad rosmarinpotatis, gröna bönor och sky samt fruktsallad, kaffe och kaka. Därefter blev det allmän utdelning och vi fick med oss en tavla och en fantastisk kristallskål med tillhörande småskålar att servera fruktsallad i. Moster Monique har sommarhus i Loiredalen där en fantastisk fruktträdgård omger huset. Den här delen på året har hon därför källaren full med äpplen och päron. Vi fick även med oss en låda vinteräpplen som jag nu har förvandlat till äppelsylt och äppelpaj.

Äppelsylt med kanel och calvados

1,5 kg äpplen
500 gr syltsocker
3 kanelstänger
1 dl calvados

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar och blanda med sockret i en gryta. Dessa äpplen var ganska söta så 500 gr socker var mer än nog. Om äpplena är sura kan man öka på sockermängden. Lägg i kanelstängerna och calvadosen och koka upp. Koka i 5-10 min eller tills äpplena har mosats lite men det fortfarande är lite bitar kvar. Häll upp på rena varma syltburkar och skruva på locken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...