torsdag 3 juni 2010

2 x vallmomuffins


Zucchinimuffins med vallmo och parmesan


Citronmuffins med vallmo

Muffinsen har arbetat upp sin status i människors medvetande och numera är det väl knappast någon som tänker på smaklösa torra små svampiga kakor när man pratar om muffins. De flesta får något syndigt drömskt i blicken när dessa bakverk kommer på tal och själv byter jag gärna ut lunchen mot en MegaMuffin!

Söta bärmuffins eller med choklad, nötter, vanilj mm i all ära, men även matmuffinsen förtjänar sin plats på bruncher, luncher eller middagsbjudningar. Varför inte byta ut de små kuvertbröden mot små zucchinimuffins (här har jag gjort stora, men det går ju finfint att använda små formar)?

Zucchinimuffins med vallmo och parmesan

3 dl vetemjöl
1 dl grovt mjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 ägg
1/2 dl raps- eller olivolja
2 dl yogurt
ca 1 dl riven parmesanost
ca 7 cm riven (eller finhackad) zucchina
ca 1/2 dl vallmofrön

Blanda mjölsorter, havregryn och bakpulver i en skål. Vispa äggen i en annan skål och rör sedan ner olja, yogurt, zucchina, parmesan och vallmofrön. Rör sedan ner mjölblandningen i äggen. Skeda upp smeten i smorda muffinsformar. Grädda i 175-200 grader i ca 20 min.

Citronmuffins med vallmo

2 ägg
1 dl socker
75 gr smält smör
2 dl yogurt
rivet skal av 1 citron
saften av 1 citron
(hackade kanderade citronskal)
3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grovt mjöl)
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
ca 1/2 dl vallmofrön

Vispa ägg och socker. Blanda i smöret, yogurten, citronskal+saft. Blanda mjöl, havregryn, vallmofrön och bakpulver i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Skeda upp i smorda muffinsformar. Grädda i 175-200 grader i ca 20 min.

PS. Ät inte för många vallmomuffins. Vallmofrön innehåller opiater som ger en viss stimulans och hämmar aktiviteten i centrala nervsystemet. Kan vara bra att veta ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...