torsdag 3 juni 2010

Italiens nationaldag

Den 2 juni 1946 hade man folkomröstning i Italien. Italienarna röstade om vilket statsskick landet skulle ha, om man skulle ha fortsatt monarki eller införa rebublik. Republikanerna vann och kungahuset avsattes och kungafamiljen landsförvisades.

För att fira Italiens nationaldag åt vi igår den traditionella italienska nationalrätten potatissallad och gravad lax med dillpesto. Rädisor och dill är flitigt odlade i italienska grönsaksland och gravade laxar simmar förnöjsamt omkring i Medelhavets salta vatten. Har man tur kan man få tag i en som har en burk gravlaxsås hängande från stjärtfenan. Då är det bara att skiva upp och servera direkt.



Somrig potatissallad

färskpotatis
rädisor
sockerärter
purjolök
kapris
citronsaft
dillpesto
peppar

Dillpesto

1 knippa dill
ca 100 gr pinjenötter
ca 1 dl riven parmesanost
1/2 pressad citron
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl olivolja

Proceduren är densamma som för traditionell pesto med basilika. Man mixar alla ingredienser och häller sist på oljan tills man får rätt konsistens. Serveras förslagsvis till fiskrätter, potatissallader, men även till kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...