söndag 20 mars 2011

Gnocchi tricolore


I veckan firade vi Italiens 150-årsdag med röd-grön tiramisu. Men eftersom det vita fattades tänkte jag göra ytterligare en patriotisk anrättning till den italienska flaggans ära. Därför har vi i helgen fortsatt firandet av det enade Italien med grön-vit-röda gnocchi och tre pestosåser.

De gröna gnocchisarna fick sin färg av hackad bladspenat och de röda av koncentrerad tomatpuré. De vita fick sig ett fräscht upplyft av rivet citronskal; tillsammans med den vita peston med ricotta och valnötter blev det en riktig smaksensation i munnen!

Här är recept på trefärgade gnocchi för 4 personer:

700 g potatis av mjölig sort
140 g färsk spenat
2 msk koncentrerad tomatpuré
rivet skal av en halv citron
1 uppvispat ägg
tre nypor salt
400-500 g mjöl

1. Skala potatisen och skär den i lika stora bitar. Koka potatisen och låt den kallna.
2. Smält ner den sköljda spenaten i en kastrull utan vatten eller olja. Låt all vätska koka bort.
3. Pressa potatisen i en potatispress.
4. Dela upp den pressade potatisen i tre högar.
5. Gör en deg i taget. Börja exemelvis med den gröna. Hacka spenaten och tillsätt den till potatisen tillsammans med lite av mjölet, en nypa salt och 1/3 av det uppvispade ägget. Knåda i mer mjöl, lite i taget, tills du får en jämn och hård deg. Lägg degen åt sidan.
6. Gör den röda degen. Tillsätt tomatpurén till potatisen tillsammans med 1/3 av det uppvispade ägget, en nypa salt och lite av mjölet. Knåda degen och arbeta undan för undan in mer mjöl tills du får en jämn och hård deg. Lägg även den röda degen åt sidan.
7. Gör avslutningsvis den vita degen. Tillsätt det rivna citronskalet till potatisen tillsammans med den sista tredjedelen av det uppvispade ägget, en nypa salt och lite av mjölet. Knåda degen och arbeta undan för undan in mer mjöl tills du får en jämn och hård deg.
8. Rulla ut degarna i ca 2-3 cm tjocka rullar och skär dem i ca 2 cm långa bitar. Stö mjöl över bitarna så de inte klibbar ihop.
9. Ta en degbit och rulla den lätt mot en gaffel med hjäp av tummen, så att du får en liten "snäcka" med ränder på ena sidan.
10. Koka gnocchisarna i tre olika kastruller och häll av dem när de flyter upp till ytan. Det går snabbt, ett par minuter så är de klara.

Blanda de gröna gnocchisarna med klassisk grön basilikapesto; de röda med röd pesto med mandel och soltorkade tomater; och de vita med vit pesto med ricotta och valnötter.

2 kommentarer:

  1. Spännande matblogg du har! Har lagt den på bloglovin nu.
    Hittade din länk till matbloggen på fototrissen, jag brukar skriva veckans recept på fredagar på våran Singaporeblogg. http://sandberg2singapore.blogg.se/

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Nu kikade jag in på din blogg, spännande med lite intryck från andra sidan jordklotet. Rosépepparsåsen verkar ljuvlig!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...