fredag 11 mars 2011

Citronrisotto med sparris och pilgrimsmusslor


Just nu kan jag faktiskt inte tänka mig en vårigare rätt än denna. Sparrisen börjar komma i affärerna och trots att citronen är en vinterfrukt så är den med sin vackra gula färg och friska doft precis lika vårig som mimosan.
Jag gillar ju mat som är enkel och snabb att laga, men utan att för den del kompromissa med smaken. Tro det eller ej men den här rätten tar sådär i runda slängar en halvtimme, ja max 40 minuter att göra. Risotto kan vara lite knepigt att göra, det krävs aktivt rörande och man kan således inte bara slänga ner riset i en kastrull och låta det koka. Knepet för att få en riktigt krämig risotto är att inte låta riset koka, utan ha plattan på så svag värme att riset snarare sväller till lagom konsistens. Spä på med varm buljong allteftersom och låt aldrig riset koka torrt (fast jag erkänner villigt att jag använder buljongtärning och spär med hett vatten). Viktigt också att röra hela tiden så riset inte fastnar i botten och klumpar sig. Svårare än så är det inte. När riset är kokt och är precis lagom al dente (för ja, även ris ska vara al dente!) häll gärna på lite mer buljong/vatten och rör om så att det krämar sig och servera direkt.

Detta använde jag i min risotto (2 generösa portioner):
3,5 dl avorioris
2 små charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
en skvätt vitt vin
kokande vatten + 1,5 fiskbuljongtärning (eller riktig buljong)
zestat skal av 1 citron + 1/2 pressad
några färska timjankvistar

8 gröna sparrisstjälkar

Till pilgrimsusslorna:
ca 10 pilgrimsmusslor
1 vitlöksklyfta
ett par msk olivolja
lite salt

Börja med pilgrimsmusslorna. Lägg musslorna i en skål. Hacka vitlöksklyftan och strö över. Häll över oljan, salt, rör om och låt musslorna stå och dra i minst 30 minuter, gärna längre.

Gör riset. Hacka lök och vitlök och fräs det i olja. Häll i riset och låt det svettas. Häll på vinet och låt koka in. Sänk värmen så det knappt puttrar i riset. Smula i buljongtärning och häll på lite kokhett vatten. Rör om ordentligt. Låt riset svälla och häll allteftersom på mer hett vatten. Rör nästan hela tiden så riset inte fastnar i botten. Efter ca 15 min smaka och känn efter. Riset ska (enligt min smak) ha lite tuggmotstånd, det tar mellan 15 och 20 minuter. Häll i citronskalet, saften och timjan. När du tycker att riset har rätt konsistens, ta av från spisen och häll på lite mer hett vatten och rör om så det blir riktigt krämigt.

Under tiden riset kokar skär sparrisen i bitar och fräs i lite olja i en stekpanna.
Grilla pilgrimsmusslorna i grillpanna (eller vanlig stekpanna).

Häll upp riset på varma tallrikar, lägg på sparrisen och musslorna på toppen.

5 kommentarer:

 1. Jag är inte så glad i risotto, men det här låter verkligen hur gott som helst. Och underbart vårfräscht.

  SvaraRadera
 2. Åhå, så gott! Pilgrimsmusslor borde ätas oftare :)

  SvaraRadera
 3. Ja det var verkligen gott! Och jag jobbar hårt på att äta pilgrimsmusslor oftare :)

  SvaraRadera
 4. Ser hur mumsigt som helst ut

  SvaraRadera
 5. @Winnie Poe: Man får göra vad man kan för att skynda på våren nu :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...