tisdag 15 mars 2011

Pistage- och hallontiramisu


Här är ett recept på en ganska så fantastisk skapelse. Den är lättgjord och kan anses vara en snabb-dessert. Den går således att "slänga ihop" på en kvart om man råkar ha rätt ingredienser hemma. Men det fina är att man själv kan välja hur pass mycket man vill ge sig hän och huruvida man snabbt vill få fram något snyggt och smaskigt till gästerna, eller om man med kärlek och hängivenhet vill skapa något som är så fantastiskt att gästerna kommer att tappa andan. Det troliga är dock att de kommer att tappa andan även om man väljer snabbvarianten.

Den totala hängivelsen erfordrar en burk siciliansk pistagekräm. Ska man tro sicilianarna själva så duger inget annat än kräm på Bronte-pistagenötter. Denna specialitet, vilken är ganska svårfunnen på våra breddgrader, har en arom som är helt ljuvlig och innehåller inget annat än pistagenötter som är malda till puré. Jag gjorde min kräm själv, men använde de pistagenötter jag hittade i min mataffär (de kom inte från Bronte men krämen blev fin ändå). Om man inte har bunkrat upp med burkar efter senaste semesterresan till Sicilien, och om man inte vill göra krämen själv, kan man med lite tur hitta den i specialbutiker och saluhallar.

Receptet räcker till ca 6-8 glas (ju mindre glas desto bättre)

Till krämen:

1 burk mascarpone
ca 1 dl tjock vaniljyogurt (eller kesella, vaniljvisp eller liknande)
1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
1 dl hackade pistagenötter (osaltade)
några teskedar koncentrerad pistagekräm (eller några droppar pistagearom)
några droppar grön karamellfärg

ca 50 hallon
mandelkakor i någon form - jag använde lövtunna biscotti som påminner om cantuccini i smaken, men vanliga tjocka cantuccini går också bra om man smular dem i mindre bitar
några skedar Cointreau
några hela pistagenötter att lägga på toppen

Rör ihop mascarpone och yogurt till en slät kräm. Blanda i vaniljpulvret och de hackade pistagenötterna. Den gröna färgen är inte nödvändig men jag tycker det ser finare ut om krämen är ljust grön. Blanda i ett par skedar koncentrerad pistagekräm, smaka dig fram. Har du ingen pistagekräm men ändå vill förhöja smaken kan du ta några droppar pistagearom.
Ställ krämen i kylen att tjockna.

Bryt kakorna i bitar och lägg på en tallrik. Droppa över likören.
Klicka lite kräm i botten på vackra glas att servera i, lägg i kakorna i ett lager, sen lite mer kräm, lite mer kakor och hallonen. Avsluta med ett lager kräm. Dekorera med några hela pistagenötter.

4 kommentarer:

 1. Den lånar jag till mitt förbundsmöte. Låter så himla gott. Kram mamma

  SvaraRadera
 2. ja jag tänkte du skulle gilla den :)
  den passar nog bra till festen -förlåt mötet ;)

  SvaraRadera
 3. Aj aj aj så gott det ser ut/ och låter!
  Har bläddrat runt lite hos dig, och hittar hur mycket gott som helst!
  Hit återkommer jag gärna...........

  SvaraRadera
 4. Tackar tackar! Och välkommen tillbaka!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...