onsdag 9 mars 2011

Lyxfrukost: Granola


Det finns många sätt att göra granola på. Man kan ha i lite vad man känner för för stunden och gillar bäst. Receptet liknar det på musli som jag tidigare har gjort, men är lite sötare och har lite annan kryddning. En riktigt smaskig frukost tycker jag är att ta en skål med krämig vaniljyogurt, strö på lite granola och toppa med några färska björnbär. Lite färskpressad apelsinjuice till och dagen kan inte börja bättre! Fantastiskt gott och samtidigt nyttigt. Här är mitt recept på granola:

4 dl havregryn
2 dl råg- eller veteflingor
1 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl riven kokos
1 dl linfrön
150-200 gr hasselnötter och mandel (grovt hackade)

Vätska:
3 rågade msk honung
2 dl vatten
10 krossade kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljfrön (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 msk kanel
1/2 dl muscovadosocker
2 msk rapsolja

Blanda frön, gryn och kärnor i ugnens långpanna.
Krossa kardemummakärnorna i mortel. Lägg ingredienserna till vätskan i en liten kastrull och värm upp tills honungen och vattnet blandar sig. Häll över blandningen i långpannan och rör om så allt fördelar sig jämnt.
Rosta i ugnen, 175 grader, i ca 20 minuter. Rör om 3-4 gånger under tiden så det inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Blanda i torkad frukt i bitar. Jag tog:

100 gr torkade tranbär
50 gr torkade gojibär
100 gr torkade äppelringar (i bitar)

Häll upp på burk med tättslutande lock och förvara i rumstemperatur.

2 kommentarer:

  1. Ser väldigt läckert ut. Men är det inte lite väl mycket socker? Eller blir man pigg då?
    Jag har en glasburk från Ikea i köket med Marlenes müsliblandning och njuter nästan varje dag av den. Kram mamma

    SvaraRadera
  2. Ja den är ju inte sockerfri precis, men man blir som du säger pigg av det. Man får kanske dra ner på mackintaget för att kompensera. Eller också skippar man muscovadosockret och tar i bara honung. Fast det är gott med muscovado :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...