fredag 3 februari 2012

Citronbriocher (släta bullar)

Här hemma kallar vi dem för briocher. Ni kallar dem kanske för släta bullar. Här hemma äter vi dem till frukost. Ni kanske föredrar dem till fikat. Citronskalet piggar upp, testa, det tar de traditionella bullarna till en ny dimension!

Ca 15 bullar:
1/2 pkt jäst
3 dl mjölk
200 g smör
1,5 dl socker
två nypor salt
rivet skal av 1 citron
2 ägg
ca 8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över sockret och citronskalet. Häll över lite av mjölken och lös upp jästen. Häll i resten av mjölken. Blanda i äggen. Blanda i mjölet lite i taget. Mängden mjöl är ungefärlig, degen ska släppa från bunkens kanter men fortfarande vara lite klibbig. Ställ degen på varm plats att jäsa i ca 1,5 tim (jästiden beror på temperaturen i rummet, ju varmare desto snabbare jäser degen, så på vintern kan det ta lite längre tid). Knåda ut degen och dela den i ca 15 delar. Rulla varje del till en bulle. Låt jäsa på bakplåt i ca 60 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 180 grader i ca 15 minuter.

Deta är inlägg #9 i bloggutmaningen #blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...