lördag 11 februari 2012

Trifolerad svamp med quinoa

Att tillaga grönsaker tillsammans med olja, vitlök och persilja heter på italienska trifolare. Det kan vara auberginer, svamp, zucchine, potatis, kronärtskockor m.m. På svenska skulle vi kanske närmast säga "fräsa", men det låter färglöst och doftlöst tycker jag. Med trifolato däremot riktigt känner man doften av olivolja, örter och vitlök.

Jag bytte ut persiljan mot rosmarin och lade även till lite tomater. Grönsaker tillagade på detta sätt blir så mycket mer än bara ett tillbehör. Det blir en rätt i sig. Serverad med till exempel quinoa blir det en komplett måltid, inget kött behövs då både quinoa och svamp innehåller protein.

ca 2 portioner (som ensamrätt):
400 g blandad svamp
2 vitlöksklyftor
ett tiotal körsbärstomater
en rosmarinkvist
salt, peppar
ev peperoncino
olja att steka i

Skär svampen i bitar. Låt den svettas i torr stekpanna så det mesta av vätskan dunstar. Häll på olja, snåla inte, det blir godare om det är generöst med olivolja. Dela vitlöksklyftorna på mitten och lägg i pannan. Dela även körsbärstomaterna på mitten och lägg i. Blanda i den hackade rosmarinen. Låt allt puttra i ca 20 minuter, smaka av med salt, peppar och eventuellt chili. Servera med buljongkokt quinoa.

Detta är inlägg #13 i bloggutmaningen #blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...