4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
zest från en citron
1,5 dl lemoncurd
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg den i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken och ge ett uppkok. Låt svalna.
Vispa äggulor, strösocker, florsocker och citronzest pösigt. Plocka bort vaniljstången och häll ner mjölken i bunken med äggsmet och blanda. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknar. Den får absolut inte koka, då blir det äggröra av allt!
Låt krämen svalna innan du ställer den i kylen för att svälla. Låt den stå där i minst två timmar, gärna över natten.
Blanda i lemoncurden och kör sen i glassmaskin tills glassen är tjock och krämig. Häll upp på förkyld bytta och ställ att stelna i frysen i 3-4 timmar innan du serverar.
Detta är inlägg #11 i bloggutmaningen #blogg100
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar