onsdag 8 februari 2012

Sesampanerad fisk med currygrönsaker och ris

Jag läste igår att svenskar äter 85 kilo kött per person och år. Det är ca 230 gram per dag. Jag tänker på om jag skulle äta en köttbit på 200 gram varje dag och mår illa av tanken. Nu är väl all slags kött inräknat i detta och dessutom utslagen på hela befolkningen, men ändå. 85 kilo per år är mycket. Här hemma äter vi färsk fisk minst en gång i veckan och många dagar blir det helt vegetariskt. Inte för att vi avsiktligt försöker undvika kött utan för att vi tycker om fisk och grönsaker. Jag tycker fler borde strunta i de trendiga kött- och fettdieterna och äta mer allsidigt. Lite kött, lite fisk, lite grönsaker, lite fett och lite frukt. Varje dag. Det tror jag kroppen mår bäst av.

Till två personer:
2 fiskfiléer av fast sort
1 uppvispat ägg
4 msk ströbröd
4 msk sesamfrön
salt, peppar
olja till stekning
1 gul lök
1/2 blomkålshuvud
1 broccolibukett
curry efter smak
ev. lite chiliflingor
ris + buljong (+ ev. curry)

Dela blomkålen och broccolin i buketter. Hacka löken och fräs den i curryn. Tillsätt blomkålen och broccolin och låt allt steka under lock tills grönsakerna börjar mjukna. Låt dem ha kvar lite tuggmotstånd.

Häll upp ströbrödet och sesamfröna på ett fat. Skölj av fisken och torka av filéerna på hushållspapper. Doppa dem i ägget och vänd dem sedan i ströbröd-/sesamblandningen. Stek filéerna i olja tills de får fin färg. Salta och peppra.

Koka riset med en buljongtärning och eventuellt lite curry om du vill ha ännu mer currysmak.

Detta är inlägg #12 i bloggutmaningen #blogg100.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...