lördag 25 februari 2012

Nöt- och brödkaka

Gjord på torra brödrester, en blandning av överblivna nötter och mjölsorter är denna fattigmanskaka med ursprung i de italienska appenninerna ett praktexempel på att det enkla är det goda. Urgamla traditioner får nytt liv igen tack vare vintagetrenden och inte skadar det heller att vi tar vara på rester istället för att hela tiden kasta och köpa nytt.

100 g rumsvarmt smör
120 g farinsocker
3 ägg
150 g vetemjöl
50 g grovt mjöl
200 g malda blandade nötter (ex mandel, hasselnötter, valnötter)
3 tsk kanel
2 tsk kryddblandning med muskot, kryddnejlika, anis (eller kryddorna var för sig)
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g grovt finrivet bröd (gärna några dagar gammalt)
1,5 dl mjölk
smör/olja till formen
mandelmjöl till formen


Vispa det mjuka smöret med farinsockret. Blanda i äggen ett i taget. I en separat skål blanda mjölsorterna med de malda nötterna, kryddorna, bakpulvret och brödsmulorna (enklast är att köra brödet i mixer först för att få det riktigt finfördelat). Blanda de torra ingredienserna med ägg- och smörkrämen, lite i taget, och varvat med mjölken.

Smörj en sockerkaksform med hål i mitten och "bröa" den med mandelmjöl. Klicka i smeten och jämna till ytan. Grädda i 175 grader i ca 40-50 minuter.

2 kommentarer:

 1. Låter som en god kaka! Och jag gillar verkligen den italienska traditionen med gamla recept och att man tar tillvara på resterna.
  Jag undrar om du fortfarande är med i utmaningen att matblogga varje dag i hundra dagar? Jag hoppade på utmaningen en kall januaridag och är nu på dag 98:) och tänkte lägga en uppdaterad lista på min blogg över de som fortfarande är kvar. Hör gärna av dig! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det toppen att ta tillvara på rester!
  Jag är inte med i utmaningen längre, livet kom i vägen, och jag tappade orken lite grann. Hoppas jag får blogglusten tillbaka så småningom.
  Bra kämpat av dig och alla de andra som faktiskt lyckades blogga i 100 dagar! Grattis!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...