måndag 14 mars 2011
Solgul morotssoppa med konjak och ingefära
I lördags hade vi fotokväll med några vänner som ville se våra Australienbilder. När man ser bilder på sig själv där man går och plaskar i 28-gradigt vatten, samtidigt som det snöblaskar utanför fönstret, behövs det något riktigt stärkande för att man inte ska tappa modet. Valet föll på en solgul morotssoppa med ingefära och konjak, vilket gav soppan -och oss- en extra uppiggande touch. Satsen ger 5-6 normalportioner, men jag serverade soppan i små glas som en del på ett buffébord. Serverad i småglas ger satsen ungefär 8-10 portioner.
5 normalstora morötter
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
ca 3 cm ingefära, skuren i skivor
1 potatis
några färska timjan- och rosmarinkvistar
2 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar (eller grönsaksbuljong om man föredrar helt vegetariskt)
8 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk gurkmeja
1 dl konjak
ev. salt
korianderblad
Skala grönsakerna och skär i småbitar. Fräs i lite olja. Smula i buljongtärningarna och häll på vattnet. Lägg i timjam, rosmarin och lagerblad. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 30-40 min. Hit går det bra att förbereda soppan. Ställ den åt sidan tills det är dags att servera. Ta bort timjan- och rosmarinkvistarna och lagerbladen. Mixa soppan slät med stavmixer. Blanda i grädde, gurkmeja och konjak och smaka av med salt. Häll upp i tallrikar/skålar/glas och dekorera med lite färsk koriander.
Ser ni spåren efter sköldpaddan?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar